O nama. I o tepisima.

Stone Age brend je porodičan posao i datira od davnina. Pored želje da se nastavi, održi i unapredi tradicija rada sa vunom, imamo veliki želju da od zaborava spasimo vunu kao materijal

Naša priča

U današnjem svetu u kome je opstanak prirode ugrožen zbog uticaja moderne industrije, smatramo da je pravo i krajnje vreme da se okrenemo prirodnim stvarima koje imaju daleko pozitivniji učinak na planetu od svega drugog što novo doba nameće. 

Želimo da pokažemo da vuna može poprimiti atraktivan i unikatan oblik koji će upotpuniti svaki prostor.

Stone Age ide u korak sa modernim dizajnerskim zahtevima, ali i zadržava tradicionalnu vrednost i metode izrade predmeta uz pomoć materijala koji odavno predstavlja sinonim za kvalitet i dugotrajnost.

;

Vuna

Odabir najfinije Merino vune čija je finoća 19 mikrona.

;

Proces kreiranja tepiha

Pažljiva izrada tepiha, pri čemu se određuje mekoća, oblik, veličina i boja svakog kamenčića pojedinačno.

;

Finalni proizvod

Spajanje svih kamenčića koji čine Stone Age tepih, spreman da ulepša Vaš dom.

Merino vuna

Merino vuna je najfinija, najkvalitetnija i najmekša vuna u odnosu na sve druge vrste vune. Poseduje karakteristike koje nema nijedno drugo prirodno ni hemijsko vlakno. Dobija se od merino ovaca, koje se šišaju jednom godišnje.

Želimo da naglasimo i kažemo da je šišanje ovaca normalna i redovna pojava koja čini da ovce ostanu zdrave. Prilikom šišanja, ovce ne trpe nikakve bolove i neprijatnosti.

Merino vuna koja se koristi za izradu Stone Age predmeta je finoće 19 mikrona, što je čini izuzetno mekanom i prijatnom na dodir.

Poznato je da je vuna materijal koji zbog prisustva lanolina i keratina sprečava nastanak bakterija i bilo kakvih alergena, što je čini bezbednom za sve uzraste. Vuna takođe ne zadržava neprijatne mirise i prljavštinu pa je samim tim laka za održavanje.

Stone Age se bavi izradom tepiha, jastuka i stolica. Ideja je da vuna imitira prirodno kamenje. Svaki kamen se ručno izrađuje kroz 4 faze rada. Za svaki kamen potrebno je 30 do 40 minuta, pa je jasno da se radi o dugotrajnom procesu ručne izrade predmeta koji zahteva puno strpljenja i ljubavi.

Proces izrade

Proces izrade Stone Age predmeta ne odstupa od tradicionalnih metoda rada sa vunom. Stara metoda rada sa vunom se naziva “pustovanje” vune. 

Postoje 4 faze rada kroz koje prolazi svaki kamen kako bi poprimio željeni izgled. Proces izrade šarenih kamenčića je nešto komplikovaniji od izrade jednobojnih zbog mešanja različitih boja vune. Proces izrade zbog svog trajanja zahteva strpljenje, smirenost ali i preciznost, istrajnost i smisao za estetiku.

Ne postoje ograničenja u izradi, što se tiče boja, dimenzija, mekoće ili tvrdoće kamenčića. Preporuka je da se kamenčići izrađuju u bojama prirodnog kamenja (kamenje koje se već nalazi u prirodi), kako bi tepisi izgledali što prirodnije i realističnije u odnosu na prave kamene staze.

Tepisi ili bilo koji drugi predmeti, mogu se izrađivati u bilo kojoj boji i dimenziji. Ne postoje dva ista tepiha, jastuka ili dve iste stolice. Svaki predmet je unikatan, u pravom smislu te reci. 

Možete biti sasvim sigurni da ukoliko imate Stone Age tepih u svom domu, niko na svetu ne poseduje isti takav.